Ana içeriğe atla

BELİNİZ Mİ AĞRIYOR?

   BELİNİZ Mİ AĞRIYOR?

Toplumda yaygın görülen rahatsızlıklardan bel ağrısı, çoğu zaman ağrı ciddi bir sebepten kaynaklanmaz ve zamanla iyileşir. Rahatlamaya yardımcı olması için yapabileceğiniz çeşitli yöntemler var ancak kimi zaman ağrı çok uzun sürebilir veya geçtikten sonra geri gelebilir. Bu durumda bel ağrısından korunmak en doğru yol.


Peki bel ağrısından nasıl korunursunuz? Türkiye Fizyoterapistler Derneği, bel sağlığınızı korumaya yönelik yöntemleri sizler için sıraladı:

BEL AĞRISININ NEDENLERİ
Genellikle incinme veya zorlama gibi nedenlerle ortaya çıkan bel ağrısının postür bozukluğu, travma, kireçlenme, bel fıtığı, osteoporoz, bacak eşitsizliği, düztabanlık gibi pek çok nedeni olabilir. Nadiren de olsa kanser gibi ciddi sebeplerden de kaynaklanabilir.

BEL AĞRISINI ÖNLEMEK İÇİN BUNLARI YAPIN
Bel ve sırt sağlığınıza yönelik düzenli egzersiz ve fiziksel aktivite yapın. Düzenli olarak yürümek, yüzmek (özellikle sırt üstü) kaslarınızın güçlenmesi için önerilen yöntemlerden olmakla beraber, her okuduğunuz, gördüğünüz ve izlediğiniz egzersiz sizin için uygun olmayabilir.


 Egzersizler size özel planlanmalı ve takibi yapılmalıdır. Bu konuda fizyoterapistinizden yardım isteyin.




Doğru kaldırma teknikleri ile belinizi koruyarak eşya taşımayı öğrenin. Ağır eşya kaldırırken dikkatli olun. Her zaman dizlerinizi ve kalçanızı bükün, sırtınızı değil. Taşıdığınız objeyi gövdenize yakın tutun.


         Yanlış                                   Doğru

Ağır cisimleri itme, çekme hareketleri ile yüksek bir yere uzanma hareketini yapmaktan kaçının.

Her iki omuz askısını kullanarak konforlu bir sırt çantasında yük taşımayı tercih edin ve tek tarafı askılı çantalardan kaçının.

Düzgün bir vücut duruşu edinin. Sandalye üzerinde yığılmış şekilde oturuştan kaçının, masanızın üzerine eğilmeyin ve yürürken omuzlarınızın kamburlaşmamasına dikkat edin.


Yanlış

Doğru

TV izleme, bilgisayar kullanma, masa başında çalışma gibi sabit oturuş gerektiren pozisyonlarda uzun süre zaman geçirmeyin, her otuz dakikada bir kısa molalar vererek ayağa kalkın, başınızı ve omuzlarınızı geri alarak postürünüzü düzeltin .

Sigarayı bırakın. Sigara omurlar arasındaki disklere kan akışını azaltmakta ve bunun da disklerin bozulmasına neden olmakta, aynı zamanda sigaraya bağlı kronik öksürük, belinizi zorlamaktadır.

Yatağınızın yalnızca sertliğini değil, yapı ve kilonuz için doğru desteği ve rahatlığı sağlayıp sağlamadığını kontrol edin bu konuda fizyoterapistinize danışın.

Gevşeme tekniklerini öğrenerek stresinizi yönetmeye yardımcı olun. Sırt ağrısının ana sebebi strestir.
Otururken, bilgisayar kullanırken veya televizyon izlerken duruşunuzu kontrol edin.

Aşırı kilolardan kurtulun. Sağlıklı kilo hesaplayıcılarını kullanarak, ideal kiloda olup olmadığınızı kontrol edin. Doktor ve diyetisyen kontrolünde kilo verin, aşırı kilolu olmak bel ağrısı riskini yükseltir.




Sivri ve yüksek topuklu ayakkabı kullanmaktan kaçının.


ACİL TIBBİ MÜDAHALE GEREKTİREN DURUMLAR

Aşağıdaki belirtiler varsa acil doktorunuza başvurmalısınız:

  • Genital bölge veya kalçanızın etrafında uyuşma veya karıncalanma,
  • Bacak kaslarınızda kuvvet kaybı,
  • Tuvalete çıkmakta güçlük,
  • Mesane veya bağırsak kontrolünün kaybedilmesi,
  • Göğüs ağrısı,
  • Yüksek ateş,
  • Açıklanamayan kilo kaybı,
  • Sırtınızda şişlik veya deformasyon.
Bu problemler daha ciddi bir durumun belirtisi olabilir ve acilen kontrol edilmeleri gerekmektedir.


İYİMSER OLUN
Her ne kadar zor olsa da iyimser kalmanız ve ağrınızın iyiye gideceğini fark etmeniz size yardımcı olacaktır. Ağrıya rağmen pozitif kalmayı başarabilen insanlar daha hızlı iyileşme eğilimlidirler.

PROFESYONEL DESTEK ALIN
Bel ağrısı genellikle birkaç hafta veya ay içinde iyileşir ancak dikkat edilmediği takdirde ilerleyerek, günlük işlerinizi yapmanızı engelleyebilir ve artan problemlere neden olabilir.
Bel ağrısı durumunda hekim kontrolünün ardından mutlaka doğru egzersiz, doğru hareket teknikleri ve bel sağlığınızın korunmasına yönelik fizyoterapiste danışın. Her bel ağrılı kişiye standart bir program verilmez.



 Bireysel değerlendirmenin ardından mevcut probleminize, yaşınıza, kilonuza, postürünüze, aktivite düzeyinize, mesleğinize ve kas- iskelet sisteminizin durumuna göre en uygun tedavi programı fizyoterapist tarafından verilecektir.

Sağlıklı bir yaşam dileğiyle….

https://www.cnnturk.com/saglik/12-adimda-bel-agrisini-onlemenin-yolu?page=13 http://www.milliyet.com.tr/bel-agrisini-onlemenin-12-yolu-pembenar-detay-genelsaglik-2424020/
http://www.ahaber.com.tr/saglik/2017/04/02/bel-agrisini-onlemenin-12-yolu

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

FİZYOTERAPİ MESLEĞİ HAKKINDA

Fizyoterapist  :Sağlıklı bireyin yaralanmasının önlenmesinde/sağlık durumunun devamlılığının korunmasında,yaşam kalitesinin ve süresinin uzatılmasında önleyici ve koruyucu rehabilitasyonu sağlayan;her türlü yaralanma yada hastalık sonrasında ortaya çıkan hareket bozukluklarında,yaşlılıkta ağrı ve fonksiyon bozukluklarında,fizyoterapiye özel değerlendirme ve tedavi yöntemlerini planlayan ve uygulayan,sağlık ve yaşam kalitesini arttıran uzman sağlık çalışanıdır.   Fizyoterapi mesleğinin   tarihçesi modern anlamda 19 y.y.'da İngiltere ve ABD'de,poliomyelit hastalığı ve I. Dünya Savaşı sonrasında başlamıştır. Dünyada yaklaşık 100 yıllık ,ülkemizde de 50 yıllık bir geçmişi vardır. Türkiye’de fizyoterapistlik mesleği, ilk kez Hacettepe Üniversitesi’nde başlamıştır. Onursal Rektör Prof. Dr. İhsan Doğramacı tarafından (Hacettepe Tıp Fakültesinden önce kurulmuştur. ) Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu’nun 1961 yılında kurulması ile

PANDEMİ: TOPLUMSAL VE BİREYSEL SARSINTI

                                                                                                            ( 29 Mayıs 2020) PANDEMİ: TOPLUMSAL VE BİREYSEL SARSINTI Bir ülkede meydana gelen bir afet sadece o bölgeyi ve o ülke insanlarını değil, aslında dolaylı olarak tüm dünyayı etkisi altına almaktadır. Çin’in Wuhan Şehrinde başlayan ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yeni bir hastalık olarak sınıflandırılarak, 30 Ocak 2020'de   Covid -19 salgınının “ Uluslararası Öneme Sahip bir Halk Sağlığı Acil Durumu oluşturduğunu ilan etti. 11 Mart 2020'de Covid-19 bir pandemi olarak tüm dünyada kategorizasyonu kabul edildi. Çin’in sınır kapılarını kapatmaması ve seyahatleri engellememesi nedeniyle diğer ülkelere de sıçramasının önüne geçilemedi. Bu salgının ülkeler arası seyahat ile bulaşıcılığı ülkeden ülkeye yayıldı. (Ülkeler ekonomik ve politik kaygıları nedeniyle pandeminin başlangıcını ve önemini yeterince ciddiye almayarak, ülkelerinde de bu virüsün hızla

FİZYOTERAPİ MESLEĞİ HAKKINDA

Sevgili üniversite adayları Büyük emeklerle hazırlandığınız üniversiteye giriş sınav sonucunuz artık elinizde... Hepinizi gösterdiğiniz başarı ve sabırla çalışma azminizden dolayı kutluyoruz. Umuyoruz ki gün gelecek aynı azimle çalışarak hayal ettiğiniz hedeflerinize ulaşmış bulacaksınız kendinizi. Bazen bu yol hiç ummadığınız bir yol da olsa... Heryıl sayısı hızla artan fizyoterapistler, bu yıl 67 üniversitede yetiştirilecekler. Size bu konuda bir kılavuz olabilmesi amacıyla hazırladığımız üniversitelerin fizyoterapi ve rehabilitasyon bilgilerini vermek istiyoruz. Köklü, öğretim elemanı kadrosu yüksek ve deneyimli, bünyesinde hastanesi ve staj olanakları bulunan bölümlerimizi tercih etmenizi tavsiye ediyoruz. Bu bölümlerin web sayfalarını mutlaka inceleyin. Yolunuz açık, başarılarınız daim olsun. Fizyoterapist   :Sağlıklı bireyin yaralanmasının önlenmesinde/sağlık durumunun devamlılığının korunmasında,yaşam kalitesinin ve süresinin uzatılmasında önleyici ve koru