Ana içeriğe atla

KOAH ve Kardiyopulmoner Rehabilitasyon



KOAH ve Kardiyopulmoner Rehabilitasyon


KOAH(Kronik tıkayıcı  hava yolu hastalığı) genellikle tıkayıcı ve tam olarak geri dönüşü olmayan hava yolu kısıtlanması ile karakterize bir hastalıktır.
 Bu hastalık özellikle sigara dumanı gibi gaz ve parçacıklarının havayolunu etkilemesiyle görülür. Küçük hava yollarında harabiyet ile birlikte hava yollarının daralmasıyla genellikle 40 yaş ve üzerinde gözlenir.
 Normalde balon gibi genişleyip daralabilen akciğerler bu özelliklerini yitirir ve akciğer içerisine giren havanın çıkması zorlaşır ve daha da genişlemeye başlar.
 Sonuçta;nefes darlığı, kronik ökürük, balgam miktarında artma gibi bulgular ortaya çıkar. Kişiler nefes darlığına bağlı olarak günlük yaşam aktivitelerini azaltırlar. Yürümek veya merdiven çıkmak gibi faaliyetler kısıtlandığı için, birçok hastanın yaşamı zorlaşmıştır.
 Zaman içerisinde azalan fiziksel aktivite ve hastalığın etkisine bağlı olarak kas gücü kaybı gittikçe artar. Egzersiz kapasitesi solunum sistemi, kardiyovasküler sistem,  kas iskelet sistemi limitasyonundan  kaynaklanan dispne, kas kuvvetinde azalma gibi faktörler nedeniyle etkilenir. 
Yaşlanma ve KOAH’a eşlik eden hastalıkların görülmesi bu durumu etkilemektedir.


 Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Uygulamaları ile

* Semptomları azaltmak ve kontrol etmek 
* Fiziksel kapasiteyi geliştirmek, 
* En iyi düzeyde bağımsız fonksiyonu sağlamak,
* Fonksiyonel yetersizliği azaltmak, 
* Yaşam kalitesini artırmak, 
*Hastalığın alevlenme seyrini azaltarak hastane yatışını azaltmak amaçlanmaktadır.

 Kardiyopulmoner rehabilitasyon yaklaşımları;

** Sigaranın bıraktırılması,
** Atakların önlenmesi, 
**Egzersiz alışkanlığının kazandırılmasına yönelik hasta eğitimi uygulamaları, 
** Kas isleket sistemi ve solunum sisteminin geliştirilmesi için bacak, kol  ve solunum kaslarının kuvvetlendirilmesini 
** Dayanıklılığının artırılmasını hedefleyen egzersiz eğitimi, ** Fiziksel aktivitenin artırılması, 
**Özellikle alevlenme dönemlerinde havayollarından balgamın uzaklaştırılmasına yönelik uygulamalardan yararlanılmaktadır. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

FİZYOTERAPİ MESLEĞİ HAKKINDA

Fizyoterapist  :Sağlıklı bireyin yaralanmasının önlenmesinde/sağlık durumunun devamlılığının korunmasında,yaşam kalitesinin ve süresinin uzatılmasında önleyici ve koruyucu rehabilitasyonu sağlayan;her türlü yaralanma yada hastalık sonrasında ortaya çıkan hareket bozukluklarında,yaşlılıkta ağrı ve fonksiyon bozukluklarında,fizyoterapiye özel değerlendirme ve tedavi yöntemlerini planlayan ve uygulayan,sağlık ve yaşam kalitesini arttıran uzman sağlık çalışanıdır.   Fizyoterapi mesleğinin   tarihçesi modern anlamda 19 y.y.'da İngiltere ve ABD'de,poliomyelit hastalığı ve I. Dünya Savaşı sonrasında başlamıştır. Dünyada yaklaşık 100 yıllık ,ülkemizde de 50 yıllık bir geçmişi vardır. Türkiye’de fizyoterapistlik mesleği, ilk kez Hacettepe Üniversitesi’nde başlamıştır. Onursal Rektör Prof. Dr. İhsan Doğramacı tarafından (Hacettepe Tıp Fakültesinden önce kurulmuştur. ) Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu’nun 1961 yılında kurulması ile

PANDEMİ: TOPLUMSAL VE BİREYSEL SARSINTI

                                                                                                            ( 29 Mayıs 2020) PANDEMİ: TOPLUMSAL VE BİREYSEL SARSINTI Bir ülkede meydana gelen bir afet sadece o bölgeyi ve o ülke insanlarını değil, aslında dolaylı olarak tüm dünyayı etkisi altına almaktadır. Çin’in Wuhan Şehrinde başlayan ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yeni bir hastalık olarak sınıflandırılarak, 30 Ocak 2020'de   Covid -19 salgınının “ Uluslararası Öneme Sahip bir Halk Sağlığı Acil Durumu oluşturduğunu ilan etti. 11 Mart 2020'de Covid-19 bir pandemi olarak tüm dünyada kategorizasyonu kabul edildi. Çin’in sınır kapılarını kapatmaması ve seyahatleri engellememesi nedeniyle diğer ülkelere de sıçramasının önüne geçilemedi. Bu salgının ülkeler arası seyahat ile bulaşıcılığı ülkeden ülkeye yayıldı. (Ülkeler ekonomik ve politik kaygıları nedeniyle pandeminin başlangıcını ve önemini yeterince ciddiye almayarak, ülkelerinde de bu virüsün hızla

FİZYOTERAPİ MESLEĞİ HAKKINDA

Sevgili üniversite adayları Büyük emeklerle hazırlandığınız üniversiteye giriş sınav sonucunuz artık elinizde... Hepinizi gösterdiğiniz başarı ve sabırla çalışma azminizden dolayı kutluyoruz. Umuyoruz ki gün gelecek aynı azimle çalışarak hayal ettiğiniz hedeflerinize ulaşmış bulacaksınız kendinizi. Bazen bu yol hiç ummadığınız bir yol da olsa... Heryıl sayısı hızla artan fizyoterapistler, bu yıl 67 üniversitede yetiştirilecekler. Size bu konuda bir kılavuz olabilmesi amacıyla hazırladığımız üniversitelerin fizyoterapi ve rehabilitasyon bilgilerini vermek istiyoruz. Köklü, öğretim elemanı kadrosu yüksek ve deneyimli, bünyesinde hastanesi ve staj olanakları bulunan bölümlerimizi tercih etmenizi tavsiye ediyoruz. Bu bölümlerin web sayfalarını mutlaka inceleyin. Yolunuz açık, başarılarınız daim olsun. Fizyoterapist   :Sağlıklı bireyin yaralanmasının önlenmesinde/sağlık durumunun devamlılığının korunmasında,yaşam kalitesinin ve süresinin uzatılmasında önleyici ve koru